Na jakość chlorelli w dużej mierze wpływa miejsce, w jakim jest uprawiana, a także sposób uprawy. Dużo wspólnego z końcową jakością chlorelli ma… słońce! W dzisiejszym artykule odpowiadamy, jaka jest najlepsza chlorella, jaką wybrać i dlaczego. Przedstawiamy produkt polecany przez specjalistów: chlorellę Green Ways, czyli firmy stawiającej nacisk na właściwą uprawę. Zachęcamy do zapoznania się z treścią i odkrycia różnicy w sposobach uprawy – różnicy, która ma ogromne znaczenie!

Czy najlepsza chlorella pochodzi z Korei Południowej?

Mówi się, że konkretne gatunki owoców i warzyw warto jeść wtedy, kiedy jest na nie sezon, nie zaś poza sezonem – w okresie sprowadzania ich z innych krajów. Dobrym przykładem są truskawki, maliny, bób czy szparagi. Mówi się również, że najlepiej jeść rośliny lokalne, uprawiane na ziemiach danego kraju, ekologiczne. Nie bez powodu najlepsze jabłka znajdziesz w Polsce, a na pyszne świeże figi możesz liczyć np. we Francji.

Czy podobnie jest z chlorellą? Ta zielona alga występuje naturalnie w Korei Południowej. Można by więc założyć, że właśnie tamtejsza chlorella jest najlepsza i stamtąd warto ją importować. Niestety, sprawa jest skomplikowana. Na plantacjach w Korei Południowej chlorella bywa już uprawiana tak samo jak w ośrodkach europejskich – bez dostępu do słońca, w zamkniętych kadziach fermentacyjnych.

Chlorella – jaka najlepsza?

Najlepsza chlorella to ta uprawiana w sposób autotroficzny, najbliższy naturalnemu występowaniu rośliny. Aby alga była pełnowartościowa, potrzebuje dostępu do naturalnego światła słonecznego. Wynika to z faktu, iż chlorella jest organizmem fotoautotroficznym – pozyskuje energię z promieniowania słonecznego, a następnie przekształca tę energię w węglowodany. Dobre dla chlorelli są także otwarte zbiorniki wodne.

Chlorella – jaką wybrać? Najlepsza chlorella Green Ways

Jeśli cenisz jakość spożywanych alg, zainteresować Cię powinna oferta Green Ways. Chlorella tego producenta uprawiana jest w sposób sposób autotroficzny, czyli przeciwny do kultywacji heterotroficznej polegającej na zamykaniu alg w fermentorach. Chlorella Green Ways rozwija się w otwartym zbiorniku z nieograniczonym dostępem do słońca. Firma zapewnia czystą wodę i pożywienie dla komórek alg. Warto też zaznaczyć, iż uprawa chlorelli Green Ways jest organiczna (ekologiczna) i certyfikowana, co oznacza, iż masz pewność co do jakości.

Green Ways – chlorella pełnia zdrowia i dobra dla środowiska

Jak wspomnieliśmy, chlorella Green Ways ma wartościowszy skład od alg uprawianych heterotroficznie. Dzięki naturalnemu nasłonecznieniu jakość chlorofilu i jego zawartość w algach są bardzo dobre. Dodatkowo chlorella uprawiana z dostępem do słońca nie zawiera feoforbidu, czyli produktu odpadowego chlorofilu powodującego m.in. alergie i uczulenie na słońce. Dodatkowo chlorella Green Ways pielęgnowana słońcem nie potrzebuje sztucznego naświetlania, co przysługuje się dbałości o środowisko.